Zenuwreflexzone (NR)

Logo MNT-NRSinds 2019 gekwalificeerd Zenuwreflexzone therapeut door het International Association for Manuel Neurotherapy and Nerve Reflexology.

Zenuwreflexzone is een bijzondere techniek en behandelwijze die ontstaan is uit de reflexzone therapie. Het centrale zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam kan functioneren. Denk aan organen, spieren, weefsels en spieren maar ook aan het spijsvertering systeem, ademhalingssysteem en het hormonaal systeem. Als gevolg van blokkades op de zenuwbanen kunnen diverse klachten ontstaan. Pijn komt dus voort uit een verstoring in het zenuwstelsel. Er wordt behandeld door middel van heel specifieke drukpunten gesitueerd op botdeeltjes van de voet die in verbinding staan met een zenuw of zenuwstructuur. Hierbij staat de zenuwpijn en ook jeuk of gevoelloosheid centraal.

Pijn circle MNT-NR International Zenuwreflexzone

De pijn uitgelegd in 4 pijlers.

Alle signalen uit het lichaam, emoties, leerprocessen, werkdruk en andere omgevingsfactoren worden in de hersenen verwerkt door een samenspel van neuronen die zich met elkaar verbinden. Pijn kan ontstaan als diverse hersencentra en besluiten dat er een bedreiging of gevaar is. Het brein beslist, onafhankelijk van de ernst van de schade, hoe ernstig de pijn zal zijn. Pijn beschouwen we dus als een alarmsignaal oftewel beschermingsfactor. Hoe groot de beschermingsfactor zal zijn hangt af van geheugen, emoties en leerprocessen.

Pijn diagram MNT-NR International Zenuwreflexzone

In de zenuwreflexzone wordt gewerkt met de 4 pijnpijlers:

Pijler 1 

Schadeprikkels uit het bewegingsstelsel worden geregistreerd door zenuwen uit het Somatisch zenuwstelsel en brengen o.a verandering teweeg in spierspanning.

Pijler 2

Het autonoom zenuwstelsel waarbij het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel de noodzakelijke hormoon-en orgaanfuncties voor genezing aanstuurt.

Pijler 3

Prikkels van pijler 1 en 2 worden in het ruggenmerg samengevoegd en door opstijgende zenuwbanen naar bepaalde hersencentra gevoerd. Dit is het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen).

Pijler 4 

Midden in de hersenen ligt het limbisch systeem waarbij binnenkomende prikkels gelinkt worden aan bv. stress, emoties, leerprocessen of omgevingsfactoren. Deze factoren kunnen de prikkeloverdracht dempen of versterken.

NR is gesteund op hedendaagse research in pijnfysiologie en is Science based.

Voor meer informatie over Zenuwreflexzone (Neuro Reflex).